Η Εκκλησία των Φίλων

Η Εκκλησία των Φίλων ή σωστότερα η Κοινωνία των Φίλων ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία από τον ιεροκήρυκα Γεώργιο Φοξ. Ο Φοξ γεννήθηκε το 1624 στο Λεϊσεστερσάιαρ της Αγγλίας. Σε ηλικία 19 ετών ένιωσε την εντολή του Θεού να φύγει από την οικία του. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια ταξίδευε, επιστρέφοντας στη οικία του περιστασιακά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βρισκόταν σε μεγάλη πνευματική σύγκρουση και ταραχή. Μιλούσε με πολλούς Θεολόγους της εποχής αλλά ταράχτηκε όταν κατάλαβε ότι όσοι δίδασκαν τον Χριστιανισμό δεν κατείχαν οι ίδιοι αυτά που έλεγαν. Ο Φόξ είχε πολλά ανοίγματα από τον Κύριο. Ο Θεός του αποκάλυψε ότι οι θρησκευτικές σπουδές δεν ήταν αρκετό για να είναι κάποιος ικανός και άγιος εργάτης του Χριστού.

Μετά από καιρό είχε την παρακάτω εμπειρία γράφει:

«Όταν όλες μου οι ελπίδες σ’ αυτούς και σε όλους τους ανθρώπους είχαν χαθεί, έτσι ώστε εξωτερικά δεν είχα τίποτα να με βοηθήσει ούτε ήξερα τι να κάνω, τότε, ω, τότε άκουσα μια φωνή που μου είπε: «Υπάρχει ένας μόνον, ο Ιησούς Χριστός, που μπορεί να μιλήσει στην καταστασή σου», και όταν το άκουσα αυτό, η καρδιά μου σκίρτησε από χαρά»…..Κατάλαβα πως ο Χριστός πέθανε για όλους τους ανθρώπους, ήταν ο εξιλασμός για όλους, φώτησε όλους τους άντρες και τις γυναίκες με τη Θεϊκή και Σωτήρια ζωή Του. Κατάλαβα πως κανείς δε θα μπορούσε να είναι αληθινός πιστός παρά μόνο όποιος πίστευε…Αυτά τα πράγματα δεν τα κατάλαβα με ανθρώπινη βοήθεια ή από την Γραφή, αν και είναι γραμμένα στη Γραφή, αλλά τα είδα στο φως του Κυρίου Ιησού Χριστού, με το άμεσο Πνεύμα Του και τη δύναμή Του, όπως έγινε στους άγιους ανθρώπους του Θεού από τους οποίους γράφτηκαν οι Άγιες Γραφές. Όμως δεν είχα μικρή εκτίμηση για τις Άγιες Γραφές, αλλά ήταν ιδιαίτερως πολύτιμες, γιατί βρισκόμουν μέσα στο ίδιο Πνεύμα με το οπίο αυτά διακηρύχτηκαν στη Γραφή. Αυτά που ο Κύριος άνοιξε μέσα μου, βρήκα αργότερα ότι συμφωνούσαν μ’ αυτήν».

Το Πνεύμα το Άγιο έκανε μεγάλη αναζωπύρωση και πολλοί άρχισαν να συγκεντρώνονται, για να λατρεύσουν τον Θεό Πνευματικά και Αληθινά.

Δυστηχώς κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα το πρώτο σχήσμα στην Αμερική έγινε. Οι Ορθόδοξοι Φίλοι χωρίστηκαν από τους Φιλελέυθερους οπαδούς του Ηλία Χικς. Αργότερα έγινε ένας δεύτερος χωρισμός στην Ορθόδοξη παράταξη. Οι οπαδοί του Ευαγγελικού Ιωάννη Γκάρνεη χωρίστηκαν από τους Συντηρητικούς που είχαν ως πρωτεργάτη τον Ιωάννη Γουήλμπουρ. Οι Συντηρητικοί Φίλοι κρατάνε την αρχική πίστη των Κουάκερων.

Σήμερα υπάρχουν τρείς ομάδες Φίλων:

1). Οι Συντηρητικοί Φίλοι (αρχική διδασκαλία των Φίλων).

2), Οι Ευαγγελικοί Φίλοι (μοιάζουν με τους άλλους Ευαγγελικούς).

3). Οι Φιλελεύθεροι Φίλοι (έχουν φιλελεύθερη θεολογία).

Γεώργιος Φοξ, ο ιδρυτής της Κοινωνίας των Φίλων.

Γεώργιος Φοξ, ο ιδρυτής της Κοινωνίας των Φίλων.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. Ευχάριστη έκπληξη να διαπιστώνεις πως υπάρχουν Κουάκεροι και στην Ελλάδα.
  Μέχρι τώρα ήξερα ελάχιστα γι’ αυτούς, κυρίως από κάποια βιβλία.
  Γενικά, πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με όσους «ακούν τη φωνή του Θεού».
  Πολλοί προσπάθησαν να κοροϊδέψουν τον κόσμο (μέχρι κι ο Μπους έλεγε πως του μιλούσε ο Θεός) ενώ άλλοι έπασχαν από διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές.

  Πιστεύω πως η όποια αίσθηση της παρουσίας του θεού είναι προσωπική εμπειρία που όταν δημοσιοποιείται εκφυλίζεται.
  Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: